Veelgestelde vragen2020-12-08T14:23:58+00:00
Waarom een afspraak met Erwin? Ik kan toch ook zelf naar de bank gaan.2019-07-08T13:51:04+00:00

Je krijgt altijd een onafhankelijk, eerlijk advies. We kijken samen naar de verschillende geldverstrekkers en vinden zo voor jou de beste aanbieder. Dit kan de aanbieder zijn met de scherpste rente, of de aanbieder met de beste voorwaarden uit de markt. Zo krijg je een hypotheek die het beste bij jou past.

Moet ik een vast contract hebben?2020-09-29T14:03:38+00:00

Nee hoor. Ook met een tijdelijk contract zijn er mogelijkheden. Met een tijdelijk contract kan je werkgever een intentieverklaring afgeven. Daarin geeft hij aan het tijdelijke dienstverband te zijner tijd om te zetten in een vast dienstverband. Een hypotheek afsluiten is dan geen probleem. Is je werkgever niet bereid deze intentieverklaring af te geven? Dan zijn er vaak mogelijkheden om je in te schalen als zogenaamde flexwerker. Er wordt dan uitgegaan van het gemiddelde inkomen van de laatste 3 verstreken jaren (met een maximum van het laatste jaar). Als je echt verwacht dat je na afloop van je contract geen werk meer hebt, is het overigens maar de vraag of dit het juiste moment is om een huis te kopen en een financiële verplichting aan te gaan. Ik bespreek de mogelijkheden graag met je.

Ook als flexwerker of uitzendkracht is het mogelijk een hypotheek af te sluiten. Belangrijk is dan, dat je kunt aantonen dat je de laatste 3 jaren een constant inkomen hebt gehad.

Bekijk hier de video over de arbeidsmarktscan.

Download werkgeversverklaring

Wat is, naast de rente, nog meer van belang bij het kiezen van de beste aanbieder voor jou?2019-07-08T14:01:47+00:00

Naast het rentepercentage spelen onder andere de volgende zaken een rol bij het maken van jouw keuze:

 • De geldigheidsduur van de offerte (tot maximaal 12 maanden)
 • Verhuisregeling (meenemen van je rentecontract naar een volgende woning)
 • Mogelijkheid tot boetevrij aflossen
 • Rentedaling als je woning meer waard wordt
 • Mogelijkheid verhogen hypotheek tijdens looptijd
 • Passeerrente = contractrente
Ik ben ondernemer, kan ik een hypotheek afsluiten?2019-07-08T13:59:13+00:00

Ja hoor. Voorwaarde is wel dat je minimaal 1 jaar als zelfstandige aan de slag bent en daar jaarcijfers van kunt overleggen. Bij zelfstandig ondernemers wordt (bij de meeste hypotheekverstrekkers) gekeken naar de bedrijfsresultaten van de laatste 3 jaar. Sommige geldverstrekkers nemen met minder historie genoegen maar vragen aanvullende informatie op (zoals tussentijdse cijfers of een prognose voor het komende jaar).

Wat zijn de kosten voor advies?2019-07-12T08:55:50+00:00

Voor de tarieven verwijs ik je naar het document, de Dienstverlenings Overeenkomst.

Ik kom op basis van mijn inkomen net wat tekort. Zijn er nog mogelijkheden?2019-07-08T14:03:57+00:00

Jazeker. In sommige situaties zijn er dan nog andere opties. Zo kunnen je ouders bijspringen met een schenking, bestaat er in sommige gemeenten de Starterslening en kun je wellicht afspraken maken met je werkgever over een inkomensstijging binnen 6 maanden. Verschillende partijen zijn bereid om mee te denken. Laat je goed informeren.

Meer informatie over de Starterslening: https://www.svn.nl/particulieren/lening/starterslening

Meer informatie over belastingvrij schenken voor de aankoop van een woning: https://www.belastingdienst.nl/wps/wcm/connect/nl/schenken/content/belastingvrije-schenkingen-voor-koopwoning

Voorbeeld schenkingsovereenkomst 38 KB

DOWNLOADEN

Voorbeeld leningovereenkomst 14.89 KB

DOWNLOADEN

Ik heb een BKR-registratie, zijn er voor mij nog mogelijkheden?2019-07-12T09:24:41+00:00

Veel mensen staan positief bij het BKR geregistreerd. Een registratie bij het BKR hoeft namelijk niet te betekenen dat je betalingsproblemen hebt. Bij een positieve melding in het BKR-register zou het verkrijgen van een hypotheek en het kopen van een huis geen probleem moeten zijn.

Negatieve registratie
Heb je een betalingsachterstand (van meer dan 120 dagen), dan krijg je een negatieve registratie bij het BKR en een achterstandscodering. Dit heeft tot gevolg dat het de eerste 5 jaar heel moeilijk is om een hypotheek af te sluiten. Bij sommige hypotheekverstrekkers zijn er nog mogelijkheden. Andere verstrekkers wijzen je meteen de deur. Dit hangt vaak af van de ‘zwaarte’ van de codering.

A-codering
Heb je onverhoopt een achterstand op je lening, dan krijg je in het BKR-register een A-codering, oftewel een achterstand. Je hebt bijvoorbeeld (herhaaldelijk) een termijnbedrag niet voldaan. De A-codering krijg je bij een betalingsachterstand van ongeveer 3 maanden. Door deze code kan het lastiger worden om een hypotheek af te sluiten en een huis te kopen.

H-codering, een herstelde codering
Als er een A- (achterstand) of A1-codering is en die is hersteld, krijg je een H-code. Je betalingsachterstand is dan hersteld. Een enkele geldverstrekker bekijkt of ze alsnog een hypotheek voor je willen verstrekken zodat je een huis kunt kopen.

Andere coderingen
Bij andere, zwaardere, BKR-coderingen, is geen enkele geldverstrekker bereid om een hypotheek te verstrekken. Je komt pas in aanmerking als je je schuld volledig hebt afgelost en de melding uit het BKR is verdwenen. Het uit de BKR halen gebeurt 5 jaar na de laatste aanpassing in het systeem van BKR.

Snel gegevens bij BKR opvragen? Kijk hier: https://www.bkr.nl/consumenten/opvragen-gegevens/

De starterslening, wat is dat?2019-07-08T14:05:41+00:00

De Starterslening biedt starters op de koopwoningmarkt de mogelijkheid om op een verantwoorde manier nét dat beetje extra te lenen. Hierdoor wordt dat ene speciale huis tóch mogelijk.

Hier lees je meer informatie over de starterslening:https://www.svn.nl/starterslening

Moet ik mijn hypotheek na 30 jaar aflossen?2019-07-23T08:29:36+00:00

Wie een hypotheek afsluit, gaat in veel gevallen een lening aan voor de periode van 30 jaar. Dit is de economische looptijd van de hypotheek en staat los van de gekozen rentevastperiode. Op de einddatum moet de hypotheek volledig worden terugbetaald aan de geldverstrekker.

In Nederland hebben 1,1 miljoen huizenbezitters een hypotheek die niet of slechts gedeeltelijk wordt afgelost. Huizenbezitters met een aflossingsvrije hypotheek realiseren zich vaak onvoldoende dat ook zij de hypotheek na 30 jaar volledig moeten aflossen.

Risico’s aflossingsvrije hypotheek na 30 jaar

Je kan er natuurlijk voor kiezen om de woning na 30 jaar te verkopen en zo de hypotheek af te lossen. Wil je echter in je eigen woning blijven wonen dan moet je de restschuld opnieuw financieren (hypotheek verlengen). Dit brengt een aantal risico’s met zich mee:

De restschuld kan mogelijk niet volledig worden gefinancierd

 • In 2018 mag nog maar 100% van de woningwaarde gefinancierd worden. Er gaan stemmen op in de politiek om dit terug te brengen naar 90%.
 • Na 30 jaar gaat de hypotheek van box 1 naar box 3. De hypotheek wordt dan strenger getoetst op basis van het inkomen.
 • Loopt de hypotheek af na uw 56ste dan bepaalt het pensioeninkomen mede wat u kunt lenen. Banken houden vanaf 10 jaar voor de pensioendatum rekening met een (lager) inkomen na het pensioen.

De maandlasten stijgen bij de financiering van de restschuld

 • Na 30 jaar vervalt de hypotheekrenteaftrek. Dit betekent dat je netto maandlasten stijgen.
 • Kiest je ervoor om je hypotheek aflosvrij voort te zetten, dan betaal je vaak een risico-opslag. Ook kun je mogelijk de aflossingsvrije hypotheek niet volledig meenemen.
 • Kies je ervoor om na 30 jaar te starten met aflossen, dan zorgt dit vanzelfsprekend voor hogere maandlasten.

50-plussers onderschatten risico’s aflossingsvrije hypotheek

Ouderen hebben vaak een grote overwaarde en verwachten daarom geen problemen bij het verlengen van de aflossingsvrije hypotheek. De nieuwe hypotheek wordt echter ook getoetst op het inkomen. Door een lager inkomen (na pensioen) of strengere inkomensnormen is het verlengen van de aflossingsvrije hypotheek (ondanks de overwaarde) niet altijd mogelijk.

Toezichthouder AFM heeft daarom bepaald dat de nieuwe aflossingsvrije hypotheek, onder voorwaarden, getoetst mag worden aan de werkelijke hypotheeklast. Dit in plaats van de hogere fictieve last bij annuïtair aflossen. Dit biedt ruimere mogelijkheden voor ouderen om de aflossingsvrije hypotheek te verlengen. Zij blijven echter afhankelijk van hun bank, of deze de richtlijn van de AFM overneemt. Ook voor hen kan de aflossingsvrije hypotheek een risico zijn.

Oplossingen:

 • Je kan jaarlijks een deel van de hypotheeksom inlossen met je spaargeld. Dit is interessant bij de lage spaarrentevan dit moment. Bij de meeste banken mag je tot 10 tot 20% van de hypotheeksom, boetevrij aflossen.
 • Je kan de hypotheek omzetten naar annuïtair of lineair aflossen. Ook dit is boetevrij als je de hypotheek voor de resterende rentevastperiode bij dezelfde bank voortzet. Wel worden hier administratiekosten voor in rekening gebracht.
 • U kunt de aflossingsvrije hypotheek oversluiten naar annuïtair, lineair aflossen of aflossingsvrij bij een andere geldverstrekker. U kunt dan opnieuw de hypotheek samenstellen, inclusief de laagste rente in de markt. Ondanks de boeterente, kan dit onder aan de streep het voordeligst zijn.

Zie voor verdere informatie deze uitzending van Radar:
https://radar.avrotros.nl/uitzendingen/gemist/item/de-gevaren-van-de-aflossingsvrije-hypotheek/

Hoe kom ik achter mijn actuele WOZ waarde?2019-07-08T14:09:08+00:00

De WOZ waarde van je woning is bij de meeste gemeenten gratis op te vragen op https://www.wozwaardeloket.nl.

Go to Top